Često postavljana pitanja - FAQ

on .

U nastavku možete videti odgovore na često postavljana pitanja (FAQ) :

Šta predstavlja znak škole 彭 ?

- Znak škole 彭 se izgovara Peng. Sastavljen je iz dva znaka: 壴 (zhǔ  znači "bubanj") i piktograma shān što označava "udarce". Bukvalni prevod bi glasio "lupanje bubnjeva" i u skladu je sa principima Tai Chi Chuana da se svi pokreti moraju izvoditi ritmično, usklađeno i u isto vreme sadržati principe Yin i Yang.Peng je često prezime a može se koristiti i kao pridev "veliki".  Prezime Peng vodi poreklo iz legende o Peng Zu-u (彭祖) bogu dugovečnosti koji je, prema predanju, živeo 800 godina.

Imam 61 godinu/imam 17 godina - da li mogu da vežbam Tai Chi Chuan/Qigong ?                                                              

- Veštine kao ograničavajući faktor nemaju ni godine ni pol i podjednako su dobre kako za mlađu, tako i stariju populaciju.

Imam problema sa (kičmom, zglobovima, ravnotežom ...) - da li mogu da vežbam Tai Chi Chuan/Qigong ?

Ne bavim se nikakvom fizičkom aktivnošću - da li mogu da se priključim Vašim časovima?

Koliko su naporni tj. fizički zahtevni časovi ?

-   Tai Chi Chuan i Qigong predstavljaju vrstu aerobne fizičke aktivnosti koja se obavlja uz poštovanje osnovnih  principa veštine i  pravilo da se svaki pokret i pozicija izvode uz 70% mogućnosti polaznika. Na taj način se obezbeđuje ravnomerno istezanje i razvoj tetiva i ligamenata, učenje pravilnog izvođenja pozicija uz minimum utroška energije.

Kada mogu da se priključim školi?

-   Praktikujemo politiku "otvorenih vrata" što praktilčno znači da se školi možete priključiti kad god budete spremni za to. Naša preporuka je da pratite informacije na sajtu, odaberete lokaciju treninga, najavite se i dođete na jedan od časova.

Najbolje je da se priključite tokom septembra ili februara kada se formiraju grupe polaznika osnovnog programa kako biste izbegli uklapanje sa postojećim grupama i nadoknađivanje pređenog programa.

Da li je Qigong/Tai Chi Chuan vrsta religiozne prakse ili sekta?

- Iako se veštine dovode u vezu sa Taoističkom monasima i religijom, one ne predstavljaju vid religiozne prakse niti imaju veze sa sektama.  Takvo pitanje bi se moglo postaviti i za Aikido, Judo  ili bilo koji oblik Kung Fu-a. Osnova takvih pitanja je uglavnom neinformisanost ili želja za manipulacijom.

Obe veštine su priznate od Ministarstva zdravlja kao metod poboljšanja zdravlja - pogledajte sajt Ministarstva -  Tai Chi Chuan i Qigong.

Da li se u Vašoj školi uči i borilački aspekt veštine Tai Chi Chuana?

- U našoj školi se uči kompletan sistem porodičnog Yang stila koji u sebi, kao obavezne, sadrži i samoodbrambene elemente i rad sa oružjem.  Forme sa oružjem i partnerske vežbe su opcione i dodatak osnovnom programu.

Za sve one koje ne interesuje tako nešto, organizujemo osnovne kurseve Tai Chi Chuana i Forme 13 bez borilačkih aspekata kao i kurseve Qigonga namenjene isključivo jačanju tela i duha i poboljšanju i očuvanju zdravlja.

Da li učenici škole učestvuju na takmičenjima?

- Da, svi oni koji izraze želju mogu učestvovati na takmičenjima u zemlji, ali i inostranstvu.

Koliko vremena je potrebno za savladavanje osnovnog programa Forme 13 i osnova Qigonga?

- Osnovni program  Forme 13 i osnove Qigonga traje od 6 do 10 meseci. Polaznici koji  nakon šestomesečnog rada izraze želju da polažu Formu 13  mogu polagati i preći na učenje Forme 24. Iako se veštine rade u grupi one su individualne veštine koje se rade u grupi radi lakšeg prenosa znanja.  Brzina savladavanja programa zavisi od mogućnosti polaznika i uloženog rada u učenje i napredovanje.

 

Priključite nam se!

Želite da se priključite treninzima Tai Chi Chuana ili zdravstvenog Ćigonga?

Prijavite se:

Prva dva časa su besplatna!

Prijavite se za Newsletter!

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novostima iz sveta Tai Chi Chuana i Ćigonga, novim lokacijama treninga, mogućnostima za održavanje seminara uz praktične Tai Chi i Ćigong savete, molimo Vas da ostavite Vaše podatke putem ovog kontakt formulara.

Nadamo se da će Vam informacije biti od koristi :)

Preporučujemo

Ćigong vežbe za poboljšanje i očuvanje zdravlja!

Tai Chi Chuan za one koji bi hteli da saznaju kako upotrebiti pokrete u cilju samoodbrane!

Tai Chi i Ćigong u Vašem gradu?

Ukoliko želite da naučite Tai Chi Chuan ili Ćigong a nemate mogućnosti u Vašem gradu, kontaktirajte nas:

kako bismo organizovali intenzivni seminar kod Vas!

Nalazimo se:

UA-11635710-6