Poreklo i primena Qi Gonga

on .

Pojam Qi(chi, či, ći) se nalazi u samoj osnovi tradicionalne kineske kulture. Uglavnom se definiše kao "vazduh" ili "dah" i predstavlja "životnu silu" ili "duhovnu energiju" koja je deo svega što postoji. Qi se u kineskoj filozofiji spominje još od vremena najranijih pisanih dokumenata. Iako je koncept čija veoma značajan za sve kineske filozofije, postoje različite definicije istoga. Ideogram "Qi" je nastao spajanjem simbola za paru  koja se izdiže iznad pirinča  koji se kuva  i ima mnogostruka tumačenja . 

Qi je glavni koncept u mnogim borilačkim veštinama, naročito u onima unutrašnjeg sistema borbe (nei chia) u koje spada i Tai Chi Chuan. I u Qi Gongu Qi ima centralnu ulogu. Na Qi se može gledati kao na jaku tehniku vizualizacije, potpunu opuštenost mišića, poboljšan stav, pravilan dah, fini rad nervnog sistema. Neke škole dodaju i metafizički aspekt – Qi dolazi iz tantjena koji se nalazi u donjem stomaku i kreće se kroz telo. Koncept se može proširiti tako da obuhvati "Ching Sheng Li" ili spoljnu energiju koja dolazi sa neba i zemlje.

 

Priključite nam se!

Želite da se priključite treninzima Tai Chi Chuana ili zdravstvenog Ćigonga?

Prijavite se:

Prva dva časa su besplatna!

Prijavite se za Newsletter!

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novostima iz sveta Tai Chi Chuana i Ćigonga, novim lokacijama treninga, mogućnostima za održavanje seminara uz praktične Tai Chi i Ćigong savete, molimo Vas da ostavite Vaše podatke putem ovog kontakt formulara.

Nadamo se da će Vam informacije biti od koristi :)

Preporučujemo

Ćigong vežbe za poboljšanje i očuvanje zdravlja!

Tai Chi Chuan za one koji bi hteli da saznaju kako upotrebiti pokrete u cilju samoodbrane!

Tai Chi i Ćigong u Vašem gradu?

Ukoliko želite da naučite Tai Chi Chuan ili Ćigong a nemate mogućnosti u Vašem gradu, kontaktirajte nas:

kako bismo organizovali intenzivni seminar kod Vas!

Nalazimo se:

UA-11635710-6