Vušu igre 2012.

on .

Vušu igre 2012. su održane 18. novembra u SC Šumice u Beogradu. 

Prisustvovalo je 11 klubova iz Srbije koji se bave kineskim borilačkim veštinama. Prikazani su Ving Čun, Šaolin Veng Čun, Taiđi Ćuen i Ćigong. 

Klub Peng je predstavio zdravstveni ćigong Ba Duan Đin, kratku formu Jang stila, formu sablje i koplja. Poseban napor u popularizaciji ovih veštna je učinio trener kluba Peng koji je želeo da iskoristi popularnost turskih serija na domaćim TV programima te je imao A la Turque stajling brkova, na taj način probavši da animira publiku ali i vežbače kluba. 

Cela ekipa je marljivo radila i pripremala se za nastup što je rezultovalo dobrom koordinacijom u prikazanim formama.

Sve pohvale za sve koji su ispratili treninge!

Fotografije možete pogledati ovde :)

 

Tri grada Dalekog Istoka u 20 dana

on .

Kao i svake jeseni, u svetu vušua(kung fua) se dešava mnogo toga. Seminari, takmičenja, demonstracije, konferencije i gostovanja-sve od navedenog u raznim delovima sveta.

Kako niko od nas ne može da bude u isto vreme na više mesta i poseti sve događaje,  predstavnik našeg kluba i Savez je bio prisutan na nekoliko bitnih događaja:
•    osnivanje Internacionalne federacije zdravstvenog ćigonga u Hangdžou, Kina
•    poseta i uspostavljanje saradnje sa Šangajskim fakultetom za sport i fizičku kulturu, odsek za vušu i ćigong, Šangaj, Kina
•    poseta muzeju i Fakultetu Tradicionalne kineske medicine u Šangaju, Kina
•    seminar za internacionalne Tai Chi sudije Svetske Tai Chi Chuan Federacije,Taojuan,Tajvan
•    učešće na 4. Svetskom Tai Chi Chuan takmičenju, Taojuan,Tajvan


Hangdžou, centar kulture i vrhunskog čaja

Hangdžou se nalazi oko 160km jugozapadno od Šangaja i nekadašnji je kraljevski grad. U okolini Hangdžoua se nalaze i ostaci prvobitnih ljudskih zajednica koje datiraju i 7000 godina unazad. Sam grad je dosta razvijen i bogat-kada u gradu imate prodavnicu Aston Martin automobile, znate da je I standard visok. Hangdžou je poznat po proizvodnji vrhunskog čaja ali i po kuhinji koja predstavlja, kako domaćini sa ponosom ističu, izvornu kinesku kuhinju i način spremanja hrane.
U ovom gradu se nalazi i poznato turističko izletište Zapadno jezero, poznato i dosta popularno izletište. Na obodu jezera se nalazi i spomen grob poznatog junaka kineske istorije, generala Jue Feija.


U Hangdžou, kao i u skoro celoj Kini je dosta razvijena svest o značaju fizičke kulture svih uzrasta, i u gradu se održava i veliko takmičenje u vušuu i ćigongu.


Kao predstavnici Kineske asocijacije zdravstvenog ćigonga u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, pozvani smo da prisustvujemo osnivačkoj konferenciji, sastanku i svečanosti povodom Internacionalne federacije zdravstvenog ćigonga.


Ova manifestacija je dobila podršku i Ministarstva za sport NR Kine, Olimpijskog komiteta Kine, kao i predstavnika lokalne vlasti Hangdžoua i provincije Džeđijang.
Osnivačkom sastanku i konferenciji je prisustvovalo vise od 95 predstavnika 35 zemalja sveta čime je učinjen veliki korak ka profesionalizaciji instruktora, kao i standardizaciji prenosa znanja i sistema učenja, zaštiti autorskih prava, popularizaciji i širenju sistema zdravstvenog ćigonga putem organizacija javnih manifestacija i takmičenja.


Tom prilikom je osnovano i nekoliko komisija koje su zadužene za rešavanje pitanja od značaja za aktivnosti Federacije. To su:
•    tehnička komisija
•    komisija za naučno-istraživački rad
•    komisija za promociju kao i
•    komisija za marketing, u čijem radu neposredno učestvujemo

Komisija za marketing je zadužena za regulisanje zaštite imena „zdravstveni ćigong“, metoda i sistema zdravstvenog ćigonga Federacije, kao i za popularizaciju takmičenja.


Nakon konferencije, pojedinačnih sastanaka Komisija, kao i sastanaka sa predstavnicima zemalja na kojima su dogovoreni koraci za dalje aktivnosti , organizovano je i razgledanje Zapadnog jezera i grada, a za one koji su želeli, organizovani su seminari zdravstvenog ćigonga Ba Duan Đin i Ši Er Fa, kao i polaganje za Duan stepene. 

Šangaj, mesto neonskih svetala, električnih bicikala i biznisa

Posle relativno mirnog mesta kao što je Hangdžou, na red je došao Šangaj. Poslovni centar i luka sa oko 23 miliona stanovnika ipak nije samo mesto za sklapanje poslova i dobru zabavu-Šangaj krase i mnoge kulturno-istorijske znamenitosti. Jujuan bašta, Konfučijanski hram, hram gradskog božanstva, Bund-poznata obala reke sa koje se pruža pogled na oblakodere sa druge strane, ogroman zoološki vrt, postavka Expo 2008, itd..


Ipak, sve ovo  nisu jedini razlozi posete. U ovom gradu se može naći veliki broj stručnjaka u svetu borilačkih veština Kine, tradicionalne kineske medicine ali i zdravstvenog ćigonga.
Poseta Fakultetu fizičke kulture i odseku za vušu i ćigong i Muzeju vušua je ujedno bila i prilika za viđanje sa našim prijateljima-profesorkom Čen Bei koja je bila ovog maja u Beogradu i održala seminar Taiđi Jangšeng Džanga i profesoru Vang Džangu, koji je u avgustu održao seminar Mavangdui sistema. On je bio i šef tima koji je standardizovao ovaj sistem.

 


Sa profesorima su razmenjena mišljenja iskustva iz  oblasti vušua, tai đija i zdravstvenog ćigong i dogovorena je osnova buduće saradnje sa njima.  Tokom nekoliko dana smo imali prilike i da vežbamo sa profesorima ali i njihovim studentima, budućim nastavnicima i profesorima vušua i ćigonga.


Još jedna zanimljivost Šangaja jeste Fakultet tradicionalne kineske medicine, jedan od jedva nekoliko u Kini. Fakultet pohađa oko 8000 studenata redovnih ali i master i doktorskih studija. Ovaj fakultet je specifičan i po tome što u svom krugu ima i jedinstven muzej tradicionalne kineske medicine. Na tri sprata izložbenog prostora se može videti i naći sve o ovoj temi – od samog početka do današnjih dana.Tajvan – druga Kina, vrhunska tehnologija i biseri starih veština

Mnogi Tajvan nazivaju i „drugom Kinom“ - ovo ostrvo je najviše poznato po visokotehnološkom razvoju i ekspanziji, mnoge kompanije iz sveta informacione tehnologije potiču odavde. Međutim, malo manje je poznato da se na Tajvanu nalazi i veliki broj majstora čuvara starih znanja i veština – preko Ćigonga i kung fua Belog ždrala, svetski poznatog Taiđi Ćuena i tajvanskog majstora Čen Men Činga koji je učio od Jang Čeng Fua, pa sve do retkih stilova poput kung fua Bele obrve.

Tajvan je i sedište jedne od najstarijih i najvećih Taiđi Ćuen organizacija u svetu – World Tai Chi Chuan Federation koja okuplja nekoliko stotina članica sa svih strana sveta. Ova organizacija je poznata po održavanju Svetskog Taiđi Ćuen takmičenja - jednog od najcenjenijih u svetu Taiđija – koje se održava svake dve godine.


Takmičenju je prethodio i četvorodnevni sudijski seminar koji je obradio sledeće teme:
•    odgovornost i ponašanje internacionalnog sudije – Huang Ju Šeng, predsednik Federacije
•    forma 99 Taiđi Ćuena– Huang Ju Šeng, predsednik Federacije
•    sudijski kriterijumi i praktični primeri formi sa tradicionalnim oružjem- majstor Čan Ming Šu
•    sudijski kriterijumi i praktični primeri Chen forme 38 - majstor Li Jung Điju
•    sudijski kriterijumi i Push hands tehnike (lepljive ruke) - majstor Vu Rong Huei
•    sudijski kriterijumi i praktični primeri tradicionalnih formi - majstor Ana Cai
•    sudijski kriterijumi i praktični primeri forme 13- majstor Lijang Hsiju Čin
•    metodi ocenjivanja i praćenja tokom suđenja- majstor Čan Te Šeng
•    sudijski kriterijumi i praktični primeri forme 64- majstor Cai Šijou Hua
•    sudijski kriterijumi i praktični primeri forme 37- majstor Wang Čin Ših
•    praktično i pismeno polaganje testa.


Samo takmičenje, 4. po redu,  je održano od 6. do 7. oktobra 2012. Godine  u gradu Taojuan koji se nalazi u blizini aerodroma ali i glavnog i najvećeg grada Tajpeja.Učestvovalo je preko 2000 takmičara iz dvadesetak zemalja, takmičili smo se u 5 različitih  kategorija. Pored teške konkurencije  uspeli smo da osvojimo:
-srebro za push hands/lepljive ruke
-bronze za formu sa sabljom i formu sa mačem.


SVE FOTOGRAFIJE (I JOŠ PONEKE) MOŽETE VIDETI U VEĆEM FORMATU UKOLIKO POSETITE OVAJ LINK

Priključite nam se!

Želite da se priključite treninzima Tai Chi Chuana ili zdravstvenog Ćigonga?

Prijavite se:

Prva dva časa su besplatna!

Prijavite se za Newsletter!

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o novostima iz sveta Tai Chi Chuana i Ćigonga, novim lokacijama treninga, mogućnostima za održavanje seminara uz praktične Tai Chi i Ćigong savete, molimo Vas da ostavite Vaše podatke putem ovog kontakt formulara.

Nadamo se da će Vam informacije biti od koristi :)

Preporučujemo

Ćigong vežbe za poboljšanje i očuvanje zdravlja!

Tai Chi Chuan za one koji bi hteli da saznaju kako upotrebiti pokrete u cilju samoodbrane!

Tai Chi i Ćigong u Vašem gradu?

Ukoliko želite da naučite Tai Chi Chuan ili Ćigong a nemate mogućnosti u Vašem gradu, kontaktirajte nas:

kako bismo organizovali intenzivni seminar kod Vas!

Nalazimo se:

UA-11635710-6